De belangrijkste oppositieleider van Griekenland wil proberen een nieuwe regering bij elkaar te zoeken. 

Vangelis Meimarakis heeft vrijdagochtend een afspraak met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos en krijgt dan waarschijnlijk het mandaat voor het vormen van een regering, meldt de oppositiepartij Nieuwe Democratie.

Meimarakis zei na het ontslag van premier Alexis Tsipras donderdag dat hij bij leiders van andere partijen wil peilen of ze een coalitie kunnen vormen. De oppositieleider wil er namelijk alles aan doen om nieuwe verkiezingen volgende maand te voorkomen.

Video: Griekse Premier Tsipras bevestigt ontslag

Minderheidskabinet

De oppositieleider zegt niks uit te sluiten: desnoods moet er een minderheidskabinet komen of moet er misschien gesproken worden met Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij. ''We zullen alle opties onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste oplossing zijn, niet de eerste zoals Tsipras wil", zei Meimarakis, aldus de Griekse krant Kathimerini.

De kans dat het de leider van Nieuwe Democratie lukt een nieuwe regering te vormen, is echter klein. Zelfs als Meimarakis wordt gesteund door andere partijen als Potami en Pasok, hebben ze geen meerderheid in het parlement en de kans dat een minderheidskabinet voldoende steun krijgt, is klein