Macedonië heeft voor twee grensregio's de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grote stroom vluchtelingen waar het land mee te maken heeft.

Dat meldt persbureau AFP donderdagmiddag.

Het zou gaan om het gebied bij de grensstad Gevgelija in het zuiden en om de stad Kumanovo in het noorden van het land, meldt het Macedonische persbureau MIA. Het leger zal nu worden ingezet om het toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden.

Volgens de televisiezender Ukraine Today worden er bij Gevgelija rond de duizend vluchtelingen opgehouden bij de grens met Griekenland. De politie heeft moeite de hoeveelheid mensen onder controle te houden. De situatie in Macedonië begint volgens de zender sterk te lijken op die op de Griekse eilanden Kos en Lesbos.

Op het station van Gevgelija slapen veel vluchtelingen, waaronder hele families, in de buitenlucht. Ze proberen een plekje te bemachtigen in een van de weinige en dus overvolle treinen richting Servië, de laatste halte voor Hongarije en de grenzeloze Schengenlanden.

Veiligheid

"We verwachten dat de inzet van het leger twee effecten zal hebben", stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het zal de veiligheid van onze burgers in de twee regio's vergroten en het zal zorgen voor een uitgebreide aanpak van de mensen die asiel willen aanvragen."

De officiële grenzen zijn niet gesloten, maar de autoriteiten zouden de illegale routes die door migranten worden gebruikt extra in de gaten houden.

Verschillende landen op de Balkan kampen, net zoals Italië en Griekenland, met het grote aantal vluchtelingen dat vanuit het Midden-Oosten richting Europa trekt. Europa besloot vorige maand ongeveer veertigduizend vluchtelingen te verdelen. Het gaat om mensen die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen.