Slowakije wil alleen christelijke vluchtelingen uit Syrië opvangen. Moslims zijn niet welkom. Ze zouden zich niet thuis voelen in het land.

''We hebben geen enkele moskee, dus hoe kunnen ze integreren als ze het hier niet leuk vinden?'', verklaart het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bratislava tegen de Britse nieuwszender BBC.

Volgens een woordvoerder is het niet discriminerend. Het is bedoeld om de sociale cohesie binnen de gemeenschap te bewaren.

"We willen Europa echt helpen met deze migratiegolf, maar we zijn alleen een doorgangsland. De mensen willen niet in Slowakije blijven", aldus de woordvoerder.

"We sporen overheden aan om een open benadering te hanteren", reageert een woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Ze moeten hun selectie niet baseren op discriminatie."

Europa besloot vorige maand ongeveer veertigduizend vluchtelingen te verdelen. Het gaat om mensen die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen. Slowakije zou ongeveer tweehonderd mensen opnemen.