Zuid-Korea heeft granaten naar Noord-Korea afgevuurd, nadat een Zuid-Koreaanse grensstad door de Noord-Koreanen werd beschoten.

Dat meldt persbureau AP op basis van het ministerie van Buitenlandse zaken van Zuid-Korea.

Het doelwit was vermoedelijk een luidspreker waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Noord-Korea had eerder al gedreigd met een aanval op de speakers.

Video: Schoten tussen Noord- en Zuid-Korea

Schuilkelders

De ongeveer tachtig inwoners van de Zuid-Koreaanse stad zijn geëvacueerd. Ze zijn naar schuilkelders gebracht. Een lokale ambtenaar, die anoniem wil blijven omdat hij niet met de media mag praten, adviseert overige inwoners van het gebied  in Yeoncheon, eveneens een veilige schuilplek te vinden. In de nabij gelegen grensstad Paju zijn inwoners gevraagd binnen te blijven.

De luidspreker zou niet zijn beschadigd en Noord-Korea heeft tot dusver niet gereageerd op de granaten van Zuid-Korea.

''Ons leger heeft de aandacht nog meer op Noord-Korea gericht en houdt de bewegingen van de Noord-Koreaanse strijdkrachten scherp in de gaten'', zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Het leger is in opperste staat van paraatheid.

Gespannen relatie

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.