Nederland is intensief bezig om de sinds 2012 in de Filipijnen ontvoerde Ewold Horn te bevrijden. 

 

Dat meldt minister Koenders van Buitenlandse zaken donderdag.

''We zijn in nauw contact met de Filipijnse autoriteiten en zijn dat ook al een tijdje'', aldus Koenders. ''Het is een heel tragisch geval van iemand die al een hele tijd ontvoerd is en waar we veel pogingen doen om hem ook vrij te krijgen.''

Volgens eerdere berichtgeving donderdag waren Filipijnse strijdkrachten op zoek naar de Nederlander, maar Koenders spreekt dit tegen. "Deze specifieke actie is naar mijn informatie niet daar waar die Nederlander zit'", aldus de bewindsman. 

Video: Reactie minister Koenders

Abu Sayyaf

Horn werd in februari 2012 gegijzeld door de extremistische groep Abu Sayyaf. Horn komt uit Termunten in Groningen. Hij was met een Zwitser op een boot vogels aan het bekijken, toen ze werden ontvoerd. 

De Zwitser ontsnapte in december. Hij greep de machete van een bewaker, stak hem in zijn nek en rende weg. Horn was te ziek en te zwak om met hem mee te gaan.

Twee ontvoerde militairen van de Filipijnse kustwacht zijn woensdag aan hun gijzelnemers ontsnapt. Ze dreigden te worden onthoofd. Toen het leger het kamp van de ontvoerders bestormde, ontkwamen ze in het tumult.

Dorp

De twee militairen waren in mei ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen, samen met de leider van een dorp. Het dorpshoofd werd vorige week onthoofd.

Volgens Filipijnse media renden ze bijna twee kilometer naar een dorp in de buurt. Zeker vijftien terroristen zijn omgekomen. Horn zou op een ander eiland in de buurt worden vastgehouden.

Abu Sayyaf strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het steunt zowel al-Qaeda als Islamitische Staat.