In de Amerikaanse stad St. Louis is het woensdagavond uitgedraaid op flinke rellen. Aanleiding voor de onrust is de dood van een zwarte jongen, die eerder op de avond werd doodgeschoten door een politieman. 

Ongeveer tweehonderd boze mensen waren samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld.

Een deel keerde zich daarna tegen de politie. Ze gooiden onder meer flessen en stenen naar agenten. Ook staken ze een huis in leegstaand huis en een auto in brand.

Video: Rellen in St. Louis

Schoten

Een groep van tachtig betogers staken daarna een Amerikaanse vlag in brand en zongen een anti-politieslogan. Volgens de politie zijn er ook schoten gehoord, schrijft de lokale krant St. Louis Post Dispatch.

De politie greep in met onder meer traangas en rookblikken om de demonstranten uit elkaar te drijven. Negen mensen zijn opgepakt. De betogers vinden dat de politie veel te agressief heeft gereageerd op de relatief kleine groep mensen. De politie heeft volgens hen geen waarschuwing gegeven over dat ze traangas gingen inzetten. Een politiechef sprak dat tegen.

Jongen

Het slachtoffer dat is doodgeschoten is volgens de politie Mansur Ball-Bey, een zwarte jongen van 18. De agenten wilden een huis doorzoeken toen twee mannen de benen namen. De politie zette de achtervolging in en riep de vluchters op hun wapens neer te leggen.

Een van hen draaide zich om en richtte zijn wapen op de agenten, waarna die het vuur openden en de man neerschoten. Ze zouden ongeveer vier keer hebben geschoten. De andere verdachte is nog voortvluchtig. Bij de huiszoeking werden later meer wapens en drugs gevonden.

Kajieme Powell

De demonstranten waren woensdag al op de been om de dood van Kajieme Powell te herdenken. Hij werd precies een jaar geleden doodgeschoten door de politie toen hij met een mes zwaaide naar de agenten.

Sinds de dood van de zwarte tiener Michael Brown, die een jaar geleden door een blanke agent in Ferguson, een voorstad van St. Louis werd doodgeschoten, zijn de verhoudingen tussen de politie en de donkere bevolking van St. Louis geheel verstoord.

In de Amerikaanse stad, en in de rest van Amerika, ontstonden na de dood van Brown veel gewelddadige betogingen.