Frankrijk en Groot-Brittannië gaan nauwer samenwerken om het vluchtelingenprobleem bij Calais op te lossen. De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen ondertekenen daar donderdag een verdrag over.

Volgens een bron in Parijs staat in het verdrag onder meer dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de tunnel onder het Kanaal te beveiligen.

De landen zijn behalve het opschroeven van de beveiliging ook van plan harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Ook komt er meer geld vrij voor humanitaire hulp.

Verladersorganisatie EVO noemt de Frans-Britse samenwerking een stap in de goede richting voor Nederlandse handelaren en producenten. De belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven vindt het goed dat beide landen het probleem erkennen en elkaar vinden in een gezamenlijke aanpak.

Schadepost

Vooral het geld dat vrijgemaakt wordt om de tunnel onder het kanaal te beveiligen, is volgens EVO goed nieuws.

EVO berekende eerder dat de problemen bij Calais op dagen dat er grote vertragingen zijn, Nederlandse handels- en productiebedrijven zo'n 500.000 euro per dag kostten. Het is nog onduidelijk of de gezamenlijke aanpak deze schadepost in de toekomst kan terugdringen.

Economische problemen

Burgemeester Natacha Bouchart van Calais gaf woensdag aan 50 miljoen euro nodig te hebben om de economische problemen die de vluchtelingen veroorzaken het hoofd te kunnen bieden. Dat geld is bestemd om bedrijven tegemoet te komen die bijvoorbeeld worden gedupeerd door verstekelingen aan boord. Ook moet de infrastructuur worden gerepareerd en aangepast.

Naar schatting verblijven er momenteel zo'n drieduizend vluchtelingen bij Calais. Ze proberen illegaal de oversteek naar Engeland te maken. Dat doen ze onder meer door mee te liften met treinen die door de tunnel gaan, of door zich in vrachtwagens te verstoppen.

Video: Vluchtelingen proberen nog steeds Groot-Brittannië binnen te komen