Duitsland verwacht dat het aantal asielaanvragen dit jaar op 800.000 uitkomt. De regering maakte woensdag de nieuwste prognoses bekend.

Duitsland ging eerder uit van 450.000 asielzoekers, zoals in voorgaande jaren ook het geval was.

Minister Thomas de Maizère van Binnenlandse Zaken moest dat aantal woensdag flink naar boven bijstellen. De stroom van vluchtelingen naar Duitsland groeide dit jaar explosief.

Zowel vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrikaanse landen, als economische migranten uit Zuidoost-Europa proberen massaal in Duitsland asiel aan te vragen en een verblijfsvergunning te krijgen. Duitsland kan de toestroom van migranten moeilijk aan. Duizenden mensen worden opgevangen in tenten.

Dat leidde meermaals tot spanningen. In 2015 zijn tweehonderd meldingen binnengekomen van geweldsincidenten tegen migranten. Meerdere malen werd brand gesticht bij asielzoekerscentra.

'Onbevredigend'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde het asielvraagstuk zondag in een televisie-interview een van de grootste uitdagingen waar Europa de komende tijd mee te maken krijgt. De situatie in haar eigen land noemde ze "onbevredigend". 

Merkel wil ook dat de Europese Unie beter samenwerkt om economische migranten uit andere Europese landen makkelijker te kunnen terugsturen.