Het vluchtelingenschip Eleftherios Venizelos met daarop zo'n 1800 Syrische migranten is woensdagochtend vertrokken vanaf het Griekse eiland Kos.

De boot zet koers naar het Griekse vasteland, naar Thessaloniki. Daarmee wordt de druk en de chaos op het eiland verlicht.

Volgens de Griekse staatsomroep ERT maakt het schip tussenstops op de eilanden Leros en Kalymnos. Daar worden nog eens duizend migranten opgepikt. Spoedig gaan naar verwachting nog twee of drie veerboten de Egeïsche Zee op, om duizenden vluchtelingen van de eilanden naar het vasteland te brengen.

Met name Kos wordt overspoeld met vluchtelingen. Afgelopen maanden kwamen ze met duizenden aan op het eiland. Alleen al vorige week meerden 21.000 migranten aan voor de Griekse kust.

Spanningen

Omdat Kos grote moeite heeft om te gaan met deze grote aantallen vluchtelingen ontstonden spanningen. Zo werden eerder deze maand meer dan duizend asielzoekers door de politie opgesloten in een stadion.

Om veiligheidsredenen worden enkel Syriërs opgevangen en geregistreerd op de Eleftherios Venizelos. Op die manier proberen autoriteiten te voorkomen dat er ruzies tussen vluchtelingen uit verschillende landen zouden uitbreken. Op Kos zijn onder meer mensen uit Afghanistan en Pakistan aangekomen.