Het aantal doden door een bomaanslag bij een tempel in Bangkok maandag is volgens de politie in de stad gestegen naar 22. 

Onder de doden zijn vier Chinezen, twee Maleisiërs, iemand uit Singapore, een Indonesiër en een Filipijn. Veel gewonden komen uit China en Taiwan.

123 mensen raakten gewond. Van veel is de nationaliteit nog onduidelijk. "Ze zijn niet in staat om te praten en hadden geen identiteitspapieren bij zich", legde een arts uit.

Onderzoek is volgens een politiechef ingewikkeld, omdat de bom volledig is verwoest. Daardoor is de maker volgens hem lastig te achterhalen.

Kort voor de bom ontplofte was op die locatie een man met een verdacht pakketje aanwezig. Camerabeelden hebben dat aangetoond, zei de hoogste baas van het leger in Thailand dinsdag. Meer details gaf hij niet.

Video: Dodental aanslag Bangkok stijgt

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslag is nog niet opgeëist, maar het lijkt volgens de baas van het Thaise leger niet het werk van rebellen in het zuiden van Thailand.

"Het komt niet overeen met incidenten in het zuiden", zei generaal Udomdej Sitabutr dinsdag op de Thaise televisie. Het type bom dat is gebruikt, is volgens hem ook anders.

Premier

Ook premier Prayuth Chan-ocha zei dinsdag dat nog niet vastgesteld is wie verantwoordelijk is voor de aanslag. "Het kan gaan om politieke of internationale problemen. Ik heb nog niets uitgesloten", zei Prayuth Chan-ocha. 

Bekijk hier de verklaring van premier Prayuth Chan-ocha:

Explosie

Een onbekende man heeft dinsdag een klein explosief van een brug gegooid in het centrum van Bangkok. Volgens een politieagent ter plekke raakte niemand gewond.

De man gooide het explosief bij een drukke plek langs de rivier die door Bangkok stroomt. Het kwam in het water terecht. ''Als het niet in het water was het gevallen, zouden mensen zeker gewond zijn geraakt'', zei een politiebestuurder. De dader wist te ontkomen.

Terreur

Bangkok wordt niet vaak getroffen door terreur. In het zuiden van het land is het wel onrustig. De moslimminderheid daar is in opstand gekomen tegen de boeddhistische machthebbers. Het geweld is zelden overgeslagen naar andere gebieden.

De Verenigde Staten hebben de aanslag veroordeeld en houden nauw contact met de Thaise autoriteiten over het onderzoek. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Amerikanen bereid zijn om te helpen met het onderzoek als Thailand daar om vraagt.

Toch komt er vooralsnog geen negatief reisadvies voor het land, laat de Nederlandse ambassadeur in Bangkok, Karel Hartogh, dinsdag tegenover de NOS weten. "Er is geen reden om niet naar het land te reizen, Thailand is een groot land en Bangkok is een grote stad." Toeristen wordt wel aangeraden de plek van de ramp te mijden.