De VN-Veiligheidsraad heeft zich maandag unaniem achter de plannen van de speciale VN-gezant voor Syrië geschaard.

Wel lag Venezuela iets dwars. Het land stemde in met de steunverklaring die door de vijf permanente leden van de raad was opgesteld, maar nam afstand van delen van de tekst.

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura kwam zo'n drie weken geleden met voorstellen die een einde moeten maken aan het al jaren durende conflict in Syrië.

Hij wil de strijdende partijen in Syrië uitnodigen om deel te nemen aan vier werkgroepen, die door de VN worden geleid. De Mistura kwam met dat idee omdat de partijen nog niet zover zijn om aan directe vredesbesprekingen te beginnen.

Overgangsperiode

Het voorstel van De Mistura is gebaseerd op een plan dat wereldmachten in juni 2012 aannamen voor een politieke overgangsperiode in Syrië. Het vereist van alle partijen dat ze samenwerken om dat plan uit te voeren, waaronder "het oprichten van een bestuursorgaan met volledige uitvoerende bevoegdheden tijdens een overgangsperiode".

Venezuela nam daar afstand van. "Deze raad moet onpartijdig en objectief omgaan met de crisis in Syrië", zei de VN-ambassadeur van Venezuela nadat de verklaring was aangenomen.

Hij klaagde ook over de manier waarop die tot stand was gekomen. De tien gekozen leden waren er niet bij betrokken, alleen de permanente leden van de raad. Venezuela is geen permanent lid.