Noord-Korea belooft "vergelding met vervaarlijke spierkracht" naar aanleiding van een gecombineerde Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefening die maandag begint.
 

Dat meldt Sky News.

Tijdens de oefening simuleren zo'n tachtigduizend Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen een invasie van Noord-Korea. De jaarlijks gehouden, tiendaagse oefening draagt de codenaam 'Ulchi Vrijheidswachter' (Freedom Guardian) en heeft ook militaire deelnemers uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië.

Volgens Noord-Koreaanse Nationale Verdedigingscommissie (NDC) is het echte doel van de oefening om het Westen zich te laten voorbereiden op een "preventieve aanval" ter inname van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De NDC waarschuwt dat het Noord-Koreaanse leger een enorme vooruitgang heeft ondergaan sinds de dagen dat het "Amerikaanse atoombommen moest stoppen met geweren", en dat het zal reageren op de oefening.

In een verklaring liet de commissie weten dat Noord-Korea "de onoverwinnelijke macht is die is uitgerust met zowel de nieuwste offensieve als defensieve middelen waar de wereld nog geen weet van heeft, inclusief nucleaire afschrikking."  Het land dreigt met "vergelding tegen de VS met vervaarlijke spierkracht."

Wraakmaatregel

De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen in de laatste maanden op nadat twee Zuid-Koreaanse soldaten ernstig gewond raakten door landmijnen van Noord-Koreaanse makelij in de gedemilitariseerde zone aan de grens met de noorderbuur.

Zuid-Korea herstartte het uitzenden van propaganda via luidsprekers aan de grens als wraakmaatregel, waarop Noord-Korea dreigde met militair ingrijpen.