De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft een omstreden nieuwe anti-terrorismewet aangenomen, die onder andere voorziet in hoge boetes voor nieuwsartikelen die niet stroken met regeringsstandpunten.

De wet werd zondag gepubliceerd in de officiële Staatscourant, meldt al-Jazeera op maandag.

Tot de nieuwe maatregelen behoort een boete met een minimum van 200.000 (23.000 euro) en een maximum van 500.000 Egyptische ponden (46.000 euro) voor eenieder die in druk afwijkt van regeringsverklaringen of "valse" berichten verspreidt over veiligheidsoperaties.

De wet voorziet ook in hoge gevangenisstraffen voor mensen die worden veroordeeld voor terreurdaden of steun aan terroristische organisaties en maakt in sommige gevallen makkelijker om de doodstraf na te streven.

Critici van de wet vrezen dat de hoge boetes zullen leiden tot sluiting van kleine kranten, en dat grotere kranten het niet langer zullen aandurven om onafhankelijk verslag te doen van veiligheidsoperaties. 

Verder zullen instanties zoals het leger en de politie verregaand juridisch worden beschermd tegen de gevolgen van het gebruik van geweld bij "het uitvoeren van hun plichten", terwijl de mogelijkheden om mensen te vervolgen voor "het aanzetten tot, of het voorbereiden van het aanzetten tot, direct of indirect, een terreurdaad" toenemen.

Harde hand

Volgens de Egyptische juriste Dalia Fahmy zal elk medium "dat het nationale verhaal trotseert, worden beboet". Ze vindt dat het juridisch stelsel in Egypte "niet langer de burgerij beschermt, maar de staat."

Drie journalisten van nieuwsnetwerk al-Jazeera werden al veroordeeld voor het "belasteren" van Egypte en het zodoende verlenen van steun aan de verboden Moslimbroederschap. Het hoger beroep in die zaak werd onlangs voor de negende keer uitgesteld.

Ondanks de kritieken wordt de wet breed gesteund door de aanhangers van al-Sisi, die eisen dat de orde in Egypte met harde hard wordt hersteld. Sinds het Egyptische leger twee jaar geleden president Mohammed Morsi afzette en een offensief begon tegen de Moslimbroederschap, is het aantal aanslagen door radicaal-islamitische groepen sterk toegenomen.