De explosies in de Chinese havenstad Tianjin hebben waarschijnlijk voor meer dan 1 miljard dollar aan schade aangericht. 

Dat zeggen analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse op basis van Chinese media.

Credit Suisse zegt dat het nog te vroeg is om een exact getal te noemen, maar de bank geeft wel aan dat de schade vrijwel zeker tussen 1 en 1,5 miljard dollar (900 miljoen tot 1,35 miljard euro) zal uitkomen.

Grote internationale verzekeringsmaatschappijen waaronder Zurich en Allianz lieten vrijdag weten claims te hebben ontvangen. Ook zij konden echter nog geen precieze cijfers geven.

Video: Compilatie explosiebeelden in Tianjin

Dodental

Maandagochtend werd bekend dat het aantal doden door de ramp is opgelopen tot 114. Zeventig mensen worden nog vermist en ruim zevenhonderd gewonden liggen in het ziekenhuis.

De explosies in de havenstad zouden zich hebben voorgedaan nadat een brand in een containerterminal vat kreeg op gevaarlijke stoffen. De schokgolven werden kilometers verderop nog gevoeld.

Regen

Chinese militairen, onder wie specialisten in chemische oorlogsvoering, moeten in elk geval het dodelijke gif natriumcyanide verwijderen voordat de voorspelde regen komt. Wanneer het gif in contact komt met water kan dat een nieuwe gifwolk veroorzaken.

De autoriteiten hebben de bewoners in een straal van 2 kilometer rondom het getroffen terrein geëvacueerd. Milieuorganisatie Greenpeace dringt erop aan die straal naar 5 kilometer te vergroten, meldt de Australische zender ABC.

Volgens de organisatie zijn de watervoorraden in de omgeving niet ernstig vervuild met natriumcyanide, maar is nog niet vastgesteld of er andere gevaarlijke chemicaliën in terecht zijn gekomen.