De president van Zuid-Soedan en de rebellenleiders die zich tegen zijn regering verzetten onderhandelen maandag in Ethiopië over een einde aan de Zuid-Soedanese burgeroorlog.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse Times.

President Salva Kiir van Zuid-Soedan arriveerde zondag in Addis Ababa. Hij draaide een eerdere beslissing om de onderhandelingen niet bij te wonen terug onder grote internationale druk en de dreiging van sancties.

De vredesbesprekingen worden georganiseerd door de IGAD, een intergouvernementele organisatie van acht Oost-Afrikaanse landen, de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie, China, Groot-Brittannië, Noorwegen en de VS.

Ze zullen worden bijgewoond door de Zuid-Soedanese president, de rebellen en leiders van andere landen in de regio. De Zuid-Soedanezen staan onder grote diplomatieke druk om tot een akkoord te komen.

De Britse minister voor Afrika, Grant Shapps, waarschuwde afgelopen vrijdag dat Zuid-Soedan "gerichte sancties" en een wapenembargo riskeert als maandag geen overeenkomst wordt bereikt.

'Gedwongen'

Volgens Kiir, die zei dat hij werd "gedwongen" naar Ethiopië te komen, is het niet mogelijk een blijvend vredesbestand te bereiken zonder de deelneming van alle Zuid-Soedanese oppositiefacties. "Een vrede die niet kan worden volgehouden, kan niet worden getekend", zei hij.

"Je moet iets tekenen waarvan je kunt genieten. Als het vandaag wordt getekend en we morgen weer in oorlog zijn, wat hebben we dan bereikt?"

Kiir, die eerst van plan was een plaatsvervanger naar Addis Ababa te sturen, besloot toch zelf te komen na gesprekken met andere regionale leiders. "Zelfs al vind ik het niks, ik moet mijn gezicht laten zien, want als ik niet ga zullen negatieve krachten mij afschilderen als de enige tegenstander van tegen het vredesakkoord dat zou worden getekend."