Het vliegtuig dat zondag het contact verloor met de luchtverkeersleiding in de Indonesische provincie Papoea, is gevonden. Het blijkt inderdaad te zijn neergestort.

Dat heeft het ministerie van Vervoer zondag gemeld. Er wordt gevreesd voor de levens van de vele tientallen inzittenden.

De vliegtuigsite Airlive meldde zondagmiddag (Nederlandse tijd) al dat dorpelingen in de provincie Papoea een crash zouden hebben gerapporteerd. 

De ATR 42-300 van maatschappij Trigana Air Service had 44 volwassenen, vijf kinderen en vijf bemanningsleden aan boord. De binnenlandse vlucht ging van provinciehoofdstad Jayapura naar het zuidelijker gelegen Oksibil.

Locatie Papoea in Indonesië

Zoektocht

De zoektocht werd rond 13.30 uur Nederlandse tijd gestopt vanwege de duisternis. Dit maakte het speuren naar het toestel en eventuele overlevenden nagenoeg onmogelijk. 

Maandagochtend om 06.00 uur plaatselijke tijd zou de zoekactie worden hervat.

Veiligheid

De veiligheid van (binnenlandse) vliegmaatschappijen in Indonesië staat geregeld ter discussie. Er vinden vaker ongelukken plaats.

Trigana kende veertien serieuze incidenten sinds het in 1991 begon. Het vermiste vliegtuig zou 27 jaar geleden voor het eerst hebben gevlogen.

Zwarte lijst

De Indonesische maatschappij staat op een zwarte lijst van de Europese Unie. Hierop staan vliegtuigmaatschappijen die volgens de EU niet kunnen voldoen aan de strenge veiligheidseisen die worden gesteld voor het vliegen boven het Europese luchtruim.