Een Indonesisch propellervliegtuig met 54 inzittenden is in de provincie Papoea, in het oosten van Indonesië, van de radar verdwenen.

Dat meldt de Indonesische instantie die belast is met de zoekactie en redding zondag op Twitter. 

Vliegtuigmaatschappij Trigana Air kon de hele dag slechts bevestigen dat het contact met het toestel was verloren. 

De vliegtuigsite Airlive meldde zondagmiddag (Nederlandse tijd) dat dorpelingen in de provincie Papoea een crash zouden hebben gerapporteerd. 

De ATR 42-300 van maatschappij Trigana Air Service had 44 volwassenen, vijf kinderen en vijf bemanningsleden aan boord. De binnenlandse vlucht ging van provinciehoofdstad Jayapura naar het zuidelijker gelegen Oksibil.

Locatie Papoea in Indonesië

Donker

"We weten nog niet wat er met het toestel is gebeurd en zijn bezig een zoekactie op te zetten met de lokale autoriteiten", aldus een woordvoerder van de Indonesische minister van Transport tegen persbureau AFP.

"Het weer is er momenteel erg slecht, het is heel donker en bewolkt. Het is ook een bergachtig gebied. Dit alles bemoeilijkt de zoektocht."

De zoektocht werd rond 13.30 uur Nederlandse tijd gestopt omdat de zon onder is gegaan. Dit maakt het speuren naar het toestel en eventuele overlevenden nagenoeg onmogelijk. Maandagochtend om 06.00 uur plaatselijke tijd zou de zoekactie worden hervat.

Veiligheid

De veiligheid van (binnenlandse) vliegmaatschappijen in Indonesië staat geregeld ter discussie. Er vinden vaker ongelukken plaats.

Trigana kende veertien serieuze incidenten sinds het in 1991 begon. Het vermiste vliegtuig zou 27 jaar geleden voor het eerst hebben gevlogen.

Zwarte lijst

De Indonesische maatschappij staat op een zwarte lijst van de Europese Unie. Hierop staan vliegtuigmaatschappijen die volgens de EU niet kunnen voldoen aan de strenge veiligheidseisen die worden gesteld voor het vliegen boven het Europese luchtruim.

Bekijk hier de eerste reactie van Trigana Air op de vermissing: