Nederland is op dit moment het op twee na actiefste land in de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat. De F-16’s die helpen in de strijd, zijn de laatste vier maanden veel actiever geworden.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie die RTL Nieuws heeft opgevraagd. De andere twee landen in de top 3 zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

In de laatste vier maanden is er 450 keer sprake geweest van Nederlandse wapeninzet tegen IS-doelen. In het eerste halfjaar van 2015 vuurden de Nederlandse straaljagers 350 keer op doelen van de terroristische organisatie in Irak.

Tijdens één aanval worden meestal meerdere bommen en raketten afgevuurd. Vandaar dat het aantal keren wapeninzet hoger is dan het aantal aanvallen. Frankrijk stond tot nu toe op de derde plaats van meest actieve landen bij de luchtaanvallen.

Luchtaanvallen

Goed getraind

Defensie-expert Frank van Kappen, zelf generaal-majoor buiten dienst, stelt voor RTL Nieuws dat vooral de kwaliteit van de Nederlandse luchtmacht een rol speelt in de strijd tegen IS. "We hebben hele goede vliegers", legt hij uit. "Die zijn heel goed getraind en zijn bovendien in Amerika opgeleid, waardoor de Amerikanen ons vertrouwen."

Op dit moment zijn er zes Nederlandse F16's actief in Irak. Per 1 oktober worden dat er vier. Er staan altijd twee toestellen klaar als reserve.

Serieus

In gesprek met BNR nieuwsradio heeft oud-commandant der strijdkrachten, Dick Berlijn, wel een verklaring voor de top-drie notering van Nederland. "Defensie neemt haar taak serieus. Mensen worden goed voorbereid, er worden goede trainingen gegeven. Nederlandse vliegers hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd en aan veel grote operaties meegedaan. Grote spelers vertrouwen ons daardoor belangrijke missies toe."

De huidige generatie Nederlandse F-16's is boven Irak goed in te zetten. Boven Syrië is dat volgens Berlijn anders. "Beschikt je tegenstander over moderne, complexe luchtverdediging, dan zijn ze te erg verouderd", aldus de oud-commandant der strijdkrachten.