De Japanse premier Shinzo Abe heeft in een toespraak erkend dat zijn land "onmetelijke schade en lijden" heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Generaties die niet betrokken zijn geweest bij het conflict zouden echter niet moeten worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

Dat heeft Abe gezegd in een televisietoespraak ter gelegenheid van de herdenking van het einde van de oorlog. Het is zaterdag zeventig jaar geleden dat Japan zich overgaf, daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

China en Zuid-Korea bekeken de toespraak nauwlettend. De landen willen dat Japan achter het "oprechte excuus" blijft staan dat in 1995 is uitgesproken. De daden van Japan tijdens de oorlog hinderen nog altijd het contact tussen Japan en andere Aziatische landen.

Verhoudingen

Abe staat bekend als een revisionist die de rol van Japan in de oorlog in een minder negatief daglicht zou willen stellen. Dat zou de toch al gespannen verhoudingen in de regio verder op scherp kunnen zetten.

Abe maakte wel duidelijk dat Japan zich niet blijft verontschuldigen. "We kunnen het niet overlaten aan onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties, die niets met de oorlog van doen hebben, zich te verontschuldigen", stelde Abe, wiens grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kabinet zat.

Video: 'Japan veroorzaakte onmetelijke schade'