De burgemeester van de Franse havenstad Calais heeft gedreigd de grenzen te openen en een stroom vluchtelingen door te laten naar Groot-Brittannië. 

De Britse premier David Cameron ''kijkt neer op ons gebied en legt zijn eigen wetten op aan Calais'', zei Natacha Bouchart, die eist dat Cameron in gesprek gaat met haar en de Franse president François Hollande.

''De president van de republiek moet op tafel slaan, eens en voor altijd, in het belang van ons allen, we moeten hier een diplomatiek incident van maken'', zei ze vrijdag in The Independent.

Bouchart pleitte er eerder voor het verdrag van Le Touquet te schrappen, dat de verantwoordelijkheid voor de grenscontroles bij Frankrijk legt.

Calais kampt met een grote toestroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, die koste wat kost proberen Groot-Brittannië te bereiken.

Jungle

Mensensmokkelaars eisen van vluchtelingen in het grootste kamp van Calais, de zogeheten Jungle, 7.000 euro om over de Britse grens te komen.

De burgemeester van het nabijgelegen Téteghem beklaagde zich er eerder over dat de Britse politie niets doet om de gewapende ''Engelse maffia'' die in de vluchtelingenkampen opereert onder controle te krijgen. ''Het is van groot belang dat deze operatie een gezamelijke inspanning van Franse en Britse politie is'', zei Franck Dhersin.