In Tianjin in China heeft zich woensdagavond een grote explosie voorgedaan. Daarbij zijn volgens eerste cijfers zeker vierhonderd mensen gewond geraakt. Zeventien mensen kwamen om het leven.

Dat meldt de Chinese staatstelevisiezender CCTV.

Precieze aantallen zijn nog niet bekend. Eerder meldde de politie nog dat sprake was van 248 gewonden. Het dodental loopt naar verwachting nog op. Van de gewonden zijn er 32 in kritieke toestand.

Volgens de Chinese krant People's Daily zouden nog mensen in het gebied rond de brandhaard vastzitten. Tientallen gebouwen zijn ingestort.

Video: Grote ontploffing in Tianjin

Gevaarlijke stoffen

De explosie vond plaats in een pakhuis waar gevaarlijke stoffen werden opgeslagen. Mogelijk is ook chemisch materiaal ontploft. Tianjin is een havenstad in het oosten van China, zo'n 150 kilometer van Peking.

De brandweer is massaal uitgerukt en richt zich vooral op de zoektocht naar slachtoffers. De brandweer zou het vuur willen laten uitbranden, zodat het chemische materiaal opbrandt. Onwonenden worden geëvacueerd.

36 brandweerlieden worden vermist. De brandweer was in eerste instantie ter plaatse vanwege een brand in het havengebied, waarna de explosie plaatsvond. Negen brandweerlieden zijn omgekomen.

Trillingen

Het Chinese seismologisch centrum meldt dat omstreeks 23.30 uur (lokale tijd) kort na elkaar twee explosies werden gevoeld in het gebied rond de haven. Ze hadden een magnitude van 2,3 en 2,9.

Omwonenden zeggen dat de metershoge steekvlam vanuit de wijde omgeving te zien was en dat ruiten sneuvelden en auto's beschadigd raakten. Ook zouden de trillingen in een straal van tien kilometer zijn gevoeld.

Op foto's en video's op sociale media is de enorme kracht van de ontploffing goed te zien. Het werk in de haven van de Chinese stad Tianjin gaat gewoon door. Dat heeft een leidinggevende donderdag gezegd.

Locatie Tianjin in China: