De Griekse politie heeft op het eiland Kos meer dan duizend vluchtelingen opgesloten in een stadion, in een poging de orde op het eiland te herstellen. 

Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag.

Een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen spreekt in de krant kritisch over de actie van de Grieken. "Het is de eerste keer dat we dit in Griekenland zien, mensen die opgesloten worden in een stadion en bewaakt worden door de oproerpolitie", aldus Artsen zonder Grenzen. 

"We hebben het hier over moeders met kinderen en ouderen. Ze zitten daar opgesloten nadat ze lang in de volle zon hebben doorgebracht'', vervolgt de woordvoerster.

Volgens de hulporganisatie zijn veel vluchtelingen door de hitte flauwgevallen en kreeg een persoon een epileptische aanval.

Passagiersschip 

De Griekse autoriteiten hebben inmiddels een passagiersschip naar Kos gestuurd dat moet dienen als opvanglocatie  voor de migranten. Aan boord van het schip kunnen ongeveer 2.000 tot 2.500 vluchtelingen worden opgevangen en verzorgd. Volgens verantwoordelijk minister Alekos Flambouraris worden de migranten er ook geregistreerd.

Op het toeristische eiland zijn in de afgelopen maand meer dan 7.000 vluchtelingen aangekomen. Het eiland kan de grote hoeveelheid migranten nauwelijks aan. Velen slapen in de open lucht. 

Video: Vluchtelingen Kos vastgehouden in stadion

Bloedvergieten

Dinsdag zeiden de autoriteiten op het Griekse eiland al dat ze de grote toestroom van vluchtelingen niet meer aankunnen. De burgemeester van het eiland waarschuwde zijn regering dat "het risico op bloedvergieten reëel is''.

​In het stadion kwam het tot opstootjes. De politie gebruikte onder meer wapenstokken en brandblussers om de boze menigte in bedwang te houden.