Islamitische Staat (IS) claimt de Kroatische gijzelaar Tomislav Salopek te hebben onthoofd in Egypte.

Dat meldt persbureau AFP woensdagmiddag (Nederlandse tijd).

Op een foto die op internet is verspreid is te zien hoe de 30-jarige man in de Sinaï-woestijn om het leven is gebracht. Onder de foto staat dat Salopek is vermoord voor het feit dat zijn land meedoet aan de strijd tegen de opmars van IS.

De organisatie SITE, die terroristen volgt, heeft woensdag laten weten dat terroristen loyaal aan IS de foto hebben verspreid. 

Egypte kan de moord op de man nog niet bevestigen. De Kroatische premier Zoran Milanovic zei op een persconferentie nog niet met zekerheid te kunnen bevestigen dat de Kroaat is vermoord maar hij zei dit wel te vrezen. De Kroaten onderzoeken nog of de foto's echt zijn.

Olie- en gassector

Salopek werkte voor het Franse bedrijf CGG, vooral actief als dienstverlener in de olie- en gassector. Hij was op 22 juli ontvoerd toen hij op weg was naar Caïro. Vorige week publiceerden de ontvoerders een video.

Ze dreigden de man te doden als Egypte niet binnen 48 uur gevangen moslimvrouwen zou vrijlaten. Dat gebeurde niet.

De man is vermoedelijk ontvoerd door extremisten uit de Sinaï-woestijn in het noordoosten van Egypte. De groep noemde zich eerder Ansar Bait al-Maqdis en sloot zich vorig jaar aan bij IS.

Onthoofdingen

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een westerling in Egypte is onthoofd. Eerder bracht IS meerdere journalisten en hulpverleners door middel van onthoofding om het leven. De Amerikaanse journalist James Foley was in augustus 2014 het eerste slachtoffer van de terreurbeweging.