Een tachtigjarige Zuid-Koreaan heeft zichzelf woensdag in brand gestoken voor de Japanse ambassade. Dat gebeurde tijdens een protest tegen Japan over troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog.

Omstanders doofden de vlammen en de man werd naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens het ziekenhuis verkeert hij in kritieke toestand. Hij heeft brandwonden in zijn nek, gezicht en borstkas opgelopen. De politie had eerder gezegd dat zijn leven niet in gevaar was.

Een belangengroep verklaarde dat de vader van de man in de jaren dertig betrokken was bij de strijd tegen de Japanse bezetter.

Japan had in de eerste helft van de twintigste eeuw grote delen van Oost-Azië ingenomen. In het veroverde Korea werden, net als in Nederlands-Indië, vrouwen gedwongen tot seks. Ongeveer vijftig Koreaanse troostmeisjes zijn nog in leven en drie van hen waren bij het protest van woensdag.

Zeventig jaar

Het is zaterdag zeventig jaar geleden dat Japan zich overgaf. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog en ook aan de bezetting van Korea. Het verleden zorgt nog altijd voor spanningen in Oost-Azië.

De nationalistische premier van Japan, Shinzo Abe, houdt vrijdag een toespraak over het verleden. De toenmalige bezette gebieden hopen dat hij dan excuses aanbiedt.

Video: Zelfverbranding Zuid-Koreaan bij protest troostmeisjes