Desi Bouterse begint woensdagmiddag Nederlandse tijd aan zijn tweede termijn als president van Suriname.

In een speciale vergadering van het parlement in Paramaribo legt hij de eed af. Ashwin Adhin wordt vicepresident.

Bouterse was op 14 juli gekozen door het parlement. Zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) had de verkiezingen op 25 mei gewonnen.

De kosten voor de inauguratie van woensdag zijn beraamd op 2,7 miljoen Surinaamse dollar (ruim 700.000 euro). Ruim de helft daarvan is gebruikt voor de renovatie van het stadion waar Bouterse de eed aflegt.

Gasten

Suriname verwacht ongeveer twintig buitenlandse gasten, onder wie de presidenten van Equatoriaal-Guinea, buurland Guyana en Ecuador. Ook president Nicolás Maduro van Venezuela staat op de gastenlijst, maar pas op het laatste moment wordt duidelijk of hij echt komt.

De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman is ook uitgenodigd. In 2010, toen de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname behoorlijk bekoeld was, was er tijdens de ceremonie geen zitplaats voor de toenmalige Nederlandse ambassadeur.

Coalitie

Direct na de inauguratie zal Bouterse de ministers van zijn nieuwe regering installeren. Hij heeft een coalitie gevormd met de partijen DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) en BEP (Partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek).

Hiernaast heeft hij zich verzekerd van gedoogsteun van twee andere partijen. Zijn coalitie heeft daardoor 32 van de 51 parlementszetels.