Het Syrische leger en rebellen hebben een overeenkomst bereikt over een tijdelijk staakt-het-vuren in delen van West-Syrië. 

In de plaats al-Zabadani bij de grens met Libanon en twee sijitische dorpen in de regio Idlib in het noordwesten van Syrië moeten de wapens vanaf woensdagochtend 48 uur zwijgen, melden bronnen dicht bij de onderhandelingen.

Mensen in kritieke toestand kunnen tijdens het bestand worden geëvacueerd. Volgens het activistische Syrische Observatorium voor Mensenrechten wordt er door de gewapende groepen nog verder gepraat over mogelijke evacuatie van strijders uit Zabadani. Voor de plaatsen Kefraya en Foua in Idlib wordt een noodhulpactie op touw gezet om de inwoners van voedsel te voorzien.

De onderhandelingen werden aan de kant van de rebellen geleid door de Syrische beweging Ahrar al-Sham, die banden heeft met al-Qaeda. Ook de Libanese Hezbollah is een van de ondertekenaars van het akkoord. De wapenstilstand moet woensdag 6 uur 's ochtends (lokale tijd) ingaan.

Zabadani geld als rebellenbolwerk. Er zijn al wekenlang hevige gevechten tussen het Syrische leger en Hezbollah. In de provincie Idlib wordt al lange tijd gevochten tussen gewapende oppositiegroepen. De duizenden burgers in de regio hebben dringend humanitaire hulp nodig.