De strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne, is weer opgelaaid. 

Oekraïne heeft opnieuw zware wapens naar Oost-Oekraïne gestuurd, terwijl dat tegen de regels van het Minsk-akkoord is. De Europese Unie heeft het geweld dinsdag veroordeeld.

Sinds maandagnacht wordt weer hevig gevochten in gebieden die in handen zijn van Kiev. Het zouden de ergste beschietingen in weken zijn. Oekraïne beschuldigt de rebellen van het gebruik van zwaar geschut. Rusland wijst daarentegen naar Kiev.

In het oorlogsgebied geldt momenteel eigenlijk een wapenstilstand. Dat was een van de afspraken uit het Minsk-akkoord, dat in februari werd gesloten om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen. Ook moesten het Oekraïense leger en de rebellen hun zware wapens weghalen.

Verdediging

Een legerwoordvoerder gaf dinsdag toe dat Oekraïne wapens heeft gestuurd naar een dorp in de regio Donetsk. ''Rebellen blijven onze troepen aanvallen. We moeten onszelf verdedigen."

De EU is niet te spreken over het oplaaiende geweld. ''Het Minsk-akkoord moet worden nageleefd in goed vertrouwen, te beginnen met het in stand houden van de wapenstilstand en het weghalen van zware wapens", liet Brussel dinsdag weten.

OVSE

De EU heeft zich ook uitgesproken tegen het geweld tegen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Afgelopen week werden vier wagens van de OVSE in brand gestoken in Donetsk. ''Dit brengt de cruciale rol die de waarnemers spelen in gevaar", aldus de EU.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 6700 mensen omgekomen sinds de oorlog vorig jaar uitbrak.