De scheepsbel van het Britse slagschip HMS Hood, één van de bekendste schepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vergaan, is na 74 jaar van de zeebodem gehaald. 

Dat meldt Skynews dinsdag.

De Hood verging in 1941 toen het schip tussen Groenland en IJsland tot zinken werd gebracht door het Duitse slagschip Bismarck. Het project om de scheepsbel te vinden werd geleid en betaald door Microsoft-oprichter Paul Allen.

Van de 1.418 opvarenden van de Hood overleefden maar drie man de strijd met de Bismarck. Het vlaggeschip van de Britse marine had de taak om de strijd aan te gaan met de beruchte Duitse Bismarck en de kruiser Prinz Eugen. Het liep echter fout af voor de Hood.

Kort na het zinken van de Hood werd de Bismarck alsnog door de Britse marine en luchtmacht tot zinken gebracht.

Herinnering 

"Het bergen van de scheepsbel zal er aan bijdragen dat de 1.415 omgekomen opvarenden en de naam Hood voor altijd zullen worden herinnerd door onze natie", aldus de Britse admiraal Sir George Zambellas.

De scheepsbel lag op een diepte van bijna drie kilometer. De bel wordt gerestaureerd en tentoongesteld in het Britse marinemuseum in Portsmouth. Daar hangt ook de scheepsbel van HMS Prince of Wales, een ander groot Brits slagschip dat in de oorlog verloren ging.