Het Griekse eiland Kos heeft moeite om de rust te bewaren onder de vluchtelingen die op het eiland verblijven in afwachting van reispapieren. 

De autoriteiten op het Griekse eiland Kos zeggen dinsdag dat ze de grote toestroom van vluchtelingen niet meer aankunnen. De burgemeester van het eiland waarschuwt zijn regering dat "het risico op bloedvergieten reëel is''. 

​In een stadion op Kos waar vluchtelingen ondergebracht zijn, kwam het dinsdag tot opstootjes. De politie gebruikte onder meer wapenstokken en brandblussers om de boze menigte in bedwang te houden. 

Groepjes Syriërs en andere vluchtelingen blokkeerden de weg langs de kust in Kos-Stad uit protest tegen de manier waarop ze behandeld worden. Ze scandeerden "documenten" en "eten" tijdens de blokkade. 

Doorreis

De meeste vluchtelingen verblijven op het Griekse eiland omdat ze op doorreis zijn naar andere landen. Ze hopen op Kos aan papieren te komen waarmee ze hun reis kunnen vervolgen. Zonder die papieren lopen de vluchtelingen het risico gearresteerd te worden. 

Op Kos zijn momenteel zo'n 7.000 vluchtelingen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Syrië. Voor de meesten hebben de autoriteiten echter geen onderdak of voorzieningen.

Tienduizenden vluchtelingen

Op de Griekse eilanden kwamen alleen al in juli zo'n 55.000 vluchtelingen aan. Dat waren er meer dan in heel 2014. Inmiddels brengen mensensmokkelaars meer vluchtelingen vanuit Turkije naar Griekenland dan van Libië naar Italië.

Dagelijks komen volle boten aan bij de Griekse kusten. Vaak gaat het fout en verdrinken migranten.

Video: Vluchtelingenstroom leidt tot chaos op Kos