Zimbabwe heeft het jachtverbod buiten het nationale park Hwange na tien dagen alweer deels opgeheven. 

Het verbod om daar op groot wild te jagen was uitgevaardigd, nadat leeuw Cecil net buiten het park bij een jachtpartij was gedood. Dat leidde tot internationale verontwaardiging.

Het verbod geldt nog wel voor het grondgebied waar Cecil werd gedood en andere gebieden waar illegaal werd gejaagd.

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, legt de schuld van de veelbesproken dood van de leeuw bij zijn eigen bevolking. Burgers hadden het roofdier als een van de ''natuurlijke rijkdommen van het land'' moeten beschermen.

''We hebben levende wezens gekregen. Ook Cecil de leeuw is van jullie. Deze dieren moeten niet worden doodgeschoten met een geweer of een pijl."

Stroperij

Cecil genoot bescherming in het nationale park, maar zou naar buiten zijn gelokt en gedood. Bij de illegale jacht verwondde de Amerikaanse tandarts Walter Palmer het dier met pijl en boog voordat het werd doodgeschoten.

De Zimbabwaan Theo Bronkhorst wordt beschuldigd van het organiseren van de illegale jacht en moet terechtstaan. Zimbabwe wil dat de Verenigde Staten de tandarts uitleveren zodat hij kan worden berecht voor stroperij.

Dag van de leeuw

Zondag werd met de Internationale dag van de leeuw in Nairobi in Kenia aandacht gevraagd voor het langzame uitsterven van de zogenoemde koning van de dieren. Volgens National Geographic waren er een eeuw geleden nog 200.000 leeuwen in Afrika, nu zijn dat er nog minder dan 30.000.