In het Amerikaanse Ferguson zijn ongeveer tweehonderd inwoners maandagavond de straat op gegaan om te protesteren tegen het politiegeweld jegens zwarte inwoners. Tientallen mensen zijn gearresteerd. 

Negen mensen werden gearresteerd toen ze korte tijd een weg blokkeerden.

In het nabijgelegen Saint Louis werden tijdens een demonstratie bij het gerechtsgebouw zestig mensen opgepakt. Onder hen is de prominente zwarte activist professor Cornel West van de Princeton Universiteit. De politie hield op een snelweg bij Ferguson ook nog tientallen mensen aan die het verkeer blokkeerden.

Video: Tientallen arrestaties bij nieuwe betogingen Ferguson

Vlaggen

De betogers in Ferguson zelf hadden maandagavond vlaggen bij zich, sloegen op trommels en riepen anti-politieleuzen. Ze verzamelden zich op straat vlakbij de plek waar vorig jaar de achttienjarige Michael Brown werd doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson.

Zijn dood leidde tot hevige protesten in Ferguson en de rest van het land.

Noodtoestand

Lokale autoriteiten hadden voorafgaand aan de demonstratie maandag de noodtoestand afgekondigd nadat het bij eerdere rellen, zondagavond, tot een vuurgevecht was gekomen. Een achttienjarige zwarte man wordt ervan verdacht agenten te hebben beschoten. Toen agenten terugschoten raakte de verdachte zwaargewond. Hij is nog altijd in kritieke toestand.