In Japan is dinsdag één van de kerncentrales weer opgestart. De centrale, Sendai 1, is de eerste die wordt herstart sinds de kernramp in Fukushima in 2011.

Dat meldt persbureau AP.

Kyushu Electric Power Co. zei dinsdag dat de centrale zoals gepland en zonder problemen is opgestart. Het bedrijf verwacht binnen twee of drie dagen energie te kunnen leveren vanaf de centrale.

Het energiebedrijf wil nog dit jaar ook een tweede reactor op het complex in bedrijf stellen.

Video: Kernreactor Sendai dinsdag weer opgestart

Protest

Voorafgaand aan de herstart van Sendai protesteerden buiten de centrale enkele honderden mensen. Ze zijn er niet van overtuigd dat de aangescherpte veiligheidseisen ook daadwerkelijk voor een veilige situatie zorgen. Ze vrezen een nieuwe ramp.

Volgens premier Shinzo Abe moet er snel weer energie uit centrales komen om de economie gaande te houden. De sluiting van de kernreactoren zorgde er namelijk voor dat Japan voor veel geld fossiele brandstoffen moest importeren.

Koelsystemen

Bij de ramp in 2011 in Fukushima, veroorzaakt door een aardbeving en een tsunami, vielen bij drie centrales de koelsystemen uit, waardoor er een zogeheten meltdown plaatsvond en er radioactieve stoffen vrijkwamen. 

Na de ramp werden alle 43 werkende kerncentrales in het land gesloten. Door de ramp in 2011 moesten 160.000 mensen hun huis verlaten, van wie een groot deel nooit zal terugkeren.