Er zit weer schot in de coalitiegesprekken voor de Turkse regering.

Premier Ahmet Davutoglu van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en Kemal Kilicdaroglu van de grootste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) zijn maandag weer bij elkaar gekomen.

Het is de bedoeling is dat zij donderdag of vrijdag weer om de tafel gaan zitten. Dan wordt direct duidelijk of beide partijen ook daadwerkelijk met elkaar in zee gaan. Voor de zittende partij begint de tijd namelijk te dringen. Davutoglu kreeg begin juli 45 dagen om een coalitie te vormen. De deadline is op 23 augustus. Wordt die niet gehaald, dan volgen verkiezingen.

Erdogan

De gesprekken liepen vorige week nog op niets uit. De AKP van president Recep Tayyip Erdogan verloor bij de verkiezingen in juni de absolute meerderheid in het parlement. Sindsdien wordt met de oppositie gepraat over de vorming van een coalitieregering.

Volgens de CHP was Erdogan er schuldig aan dat de gesprekken in eerste instantie spaak liepen. De zittend president is er volgens de CHP voorstander van dat de AKP het alleen voor het zeggen heeft. Oppositieleden beschuldigen Erdogan ervan nieuwe verkiezingen te willen, zodat zijn partij groot genoeg wordt om de grondwet te kunnen wijzigen waardoor hij meer macht krijgt.