Vier Turkse agenten zijn omgekomen toen een bom tot ontploffing kwam in het zuidoosten van Turkije.

Dat meldt AFP.

Een agent zou ernstig gewond zijn geraakt. De bom ontplofte in de grotendeels Koerdische stad Silopi vlakbij de grens met Irak en Syrië in de provincie Simak. Volgens lokale autoriteiten zouden Koerdische militanten achter de aanslag zitten. 

In dezelfde provincie is een Turkse militair omgekomen bij de beschieting van een helikopter door Koerdische militanten. Zeker zeven andere soldaten raakten gewond. De helikopter werd beschoten toen die opsteeg.

Video: Turkse agenten komen om bij bermbom

Istanbul

Sinds de aanslag op 20 juli in de Zuid-Turkse stad Suruç en de daarop volgende spanningen tussen Turkije en de PKK zijn er al vele slachtoffers aan zowel Turkse kant als aan die van de PKK gevallen.

In de nacht van zondag op maandag kwamen er nog drie mensen om bij een bomaanslag en een daaropvolgende aanval op een politiebureau in Istanbul. Er vielen zeker tien gewonden.

De bom ging rond 1.00 uur 's nachts af. De explosie veroorzaakte een brand in het gebouw. Een deel van het politiebureau stortte in. In de vroege ochtend werd het bureau opnieuw aangevallen.

Consulaat

Een paar uur na de bomaanslag bij het politiebureau vond bij het Amerikaanse consulaat een schietpartij plaats. De daders, volgens CNN Türk een man en een vrouw, zijn daarna gevlucht. Een vrouw is later als verdachte door de politie opgepakt, liet omroep NTV weten.Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Een Turkse extreem linkse groepering heeft maandag de aanslag op het Amerikaanse consulaat opgeëist. In een verklaring op de website van de groep stelt de DHKP-C dat de Verenigde Staten "een vijand van de volkeren in het Midden-Oosten" zijn.

De beweging heeft in het verleden vergelijkbare aanslagen opgeëist. 

Video: Schietpartij bij politiebureau