Het was zondag precies een jaar geleden dat de ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke politieagent. Honderden mensen kwamen in de Amerikaanse stad Ferguson bijeen om hem te herdenken.

De massa hield een herdenkingsmars, bad en was 4,5 minuut stil. De minuten stonden voor de 4,5 uur dat het lichaam van de achttienjarige Brown midden op straat lag nadat hij was doodgeschoten.

Zaterdag werd ook al een herdenkingstocht gehouden. Browns vader, Michael Brown senior, ging voorop in de stoet. Hij zei dat zijn familie nog elke dag rouwt om zijn zoon Michael.

De herdenkingen verliepen rustig. Er was één incident waarbij werd geschoten vanuit een rijdende auto. Eén persoon raakte gewond. Onduidelijk is of de schietpartij met de herdenking te maken had.

Rellen

Brown werd op 9 augustus 2014 doodgeschoten door Darren Wilson. De dood van Brown leidde tot hevige rellen en was het startschot voor een landelijk debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Sindsdien ligt het gedrag van de politie in de VS onder een vergrootglas.

Uitgerekend op de dag van de herdenking van Brown kwam naar buiten dat de FBI onderzoek doet naar de dood van een zwarte tiener in de stad Dallas in de staat Texas. De ongewapende Christian Taylor (19) werd vrijdag door een agent doodgeschoten na een inbraakmelding bij een autodealer.

Uit onderzoek van de Amerikaanse krant The Washington Post bleek zondag dat ongewapende zwarte mannen zeven keer meer kans hebben om te worden doodgeschoten door de politie dan blanke mannen. Afgelopen jaar zijn in de VS 24 ongewapende zwarte mannen doodgeschoten door een agent.