De FBI gaat onderzoek doen naar de dood van een negentienjarige zwarte man die afgelopen vrijdag werd doodgeschoten door een blanke agent in de buurt van de Amerikaanse stad Dallas in de staat Texas. 

Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

Christian Taylor werd neergeschoten in Arlington, een voorstad van Dallas, na een worsteling met de politieman, Brad Miller (49). Die kwam 's nachts af op een inbraakmelding bij een autodealer. Iemand was daar met een auto door de voorpui naar binnen gereden.

Video: Politie Texas kondigt onderzoek FBI naar dood zwarte man aan

De tweedejaars student werd aangehouden omdat hij in de showroom was gezien. Volgens CNN kreeg hij het bevel op de grond te liggen, maar wilde hij in plaats daarvan vluchten.

Miller, die net van de politieacademie kwam en volgens verschillende media nog nooit zijn vuurwapen had gebruikt, schoot hem dood. Taylor werd minstens vier keer geraakt: in zijn nek, borst en buik. Hij was ongewapend. De agent is met verlof gestuurd.

Video

Inmiddels is zowel audio- als videomateriaal van het incident opgedoken. The Dallas Morning News heeft de communicatie tussen de telefoniste van de alarmcentrale en politieagenten online gezet.

Daarop is te horen dat Taylor vanuit zijn eigen Jeep zou hebben ingebroken in een Ford Mustang. Hij zou hebben geprobeerd de wagen te starten, maar enige tijd later zijn weggelopen. CNN heeft een video van het autobedrijf geplaatst waarop is te zien hoe Taylor op de parkeerplaats van het bedrijf een voorruit van een auto eruit trapt.

Gevoelig

De dood van Taylor komt op een gevoelig moment. Het is zondag precies een jaar geleden dat de zwarte ongewapende tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke politieagent. De dood van Brown was het startschot voor een landelijke debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.