Op de Franse wegen is zaterdag sprake van topdrukte. Rond 13.00 stond het vakantieverkeer vast over een lengte van 970 kilometer, melden zowel de VerkeersInformatieDienst als de ANWB.

Er werd een totale filelengte verwacht van 700 kilometer.

Het zou daarmee de drukste of een-na-drukste 'zwarte zaterdag' kunnen worden. Het record dateert van vorig jaar, toen er op de drukste dag 994 kilometer file stond.

Over de oorzaak lopen de meningen uiteen. Volgens de VID wordt een deel van de files veroorzaakt door zware regenval in een groot deel van het zuiden. De ANWB ziet de buien vooral in het noordoosten.

De langste rijen staan op de Autoroute du Soleil (A7). Ook op de route via Bordeaux (A10) en op de route via Clermont-Ferrand (A71/A75) staan lange files. Bij de grens met Spanje staat het verkeer in beide richtingen stil op de A9 tussen Perpignan en het Spaanse Figueres.

Zwitserland

Elders in Europa is ook sprake van drukte door vakantieverkeer. Zo staat er file aan beide kanten van de Gotthardtunnel in Zwitserland, bij de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië, op de snelweg tussen München (Duitsland) en Salzburg (Oostenrijk) en in Italië op de A1 tussen Milaan en Ancona.

In delen van Europa is het zaterdag snikheet, waarschuwt de VID. In Zuidoost-Frankrijk, Italië, de Alpenlanden en de Balkan kan de temperatuur plaatselijk oplopen tot 40 graden.

Op verschillende snelwegen in het zuiden van Duitsland geldt een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur vanwege het risico op 'blow-ups': het asfalt kan door de hitte uitzetten, scheuren en omhoog komen.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.

Bekijk de actuele situatie op de weg