Vier personeelsleden van de Belgische kerncentrale bij Tihange, ten zuidwesten van Maastricht, zijn geschorst. 

Na een reeks incidenten met vermijdbare fouten door medewerkers is het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) het zat en heeft ingegrepen.

Naast de schorsing van het viertal moet al het personeel verplicht een opleiding volgen om de veiligheid te verbeteren, zo vernam persbureau Belga vrijdag. Ook is er proces-verbaal opgemaakt.

Het FANC stelt dat er geen sprake was van fouten die een kernongeval konden veroorzaken, maar spreekt van ''een zekere nonchalance'' bij het personeel. Eigenaar Electrabel, onderdeel van het Franse energieconcern GDF Suez, moet ook een actieplan opstellen om de situatie te verbeteren.

Als er geen verbetering optreedt, sluit het FANC niet uit de kerncentrale stil te leggen.

Incidenten

Volgens het FANC waren er in de laatste zes weken vijf tot tien incidenten. Zo was er een incident met een isolatieklep. Na een test was onduidelijk of de klep open of dicht stond en ook stond er niets in het logboek, legt een woordvoerster van het FANC uit.

''In normale omstandigheden maakt het niet uit of zo'n klep open of dicht staat, maar als er in de centrale een ongeval gebeurt, dan moet deze dicht staan om de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan'', aldus de zegsvrouw.

Een van de kernreactoren van Tihange ligt al geruime tijd stil omdat er scheurtjes waren gevonden in het reactorvat.