Een Sudanese vluchteling heeft 50 kilometer door de Kanaaltunnel gelopen. Hij ontweek daarbij de langsrazende hogesnelheidstreinen en bewakingspersoneel.

Vlak voor de Britse uitgang bij Folkestone werd de man aangehouden. 

De 40-jarige man is aangeklaagd wegens het hinderen van het treinverkeer.

Duizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten proberen in Calais in vrachtwagens te kruipen of mee te liften op treinen. Het vracht- en personenvervoer over het Kanaal wordt hierdoor al weken lang verstoord.

Volgens de Britse regering werden in het afgelopen jaar 39.000 vluchtelingen onderschept die illegaal probeerden over te steken, meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder.

Humaan noodplan

De Verenigde Naties heeft Frankrijk vrijdag opgeroepen om voor een humaan noodplan te zorgen. Het land moet voor goede accomodatie zorgen voor de duizenden migranten die momenteel ten noorden van Calais kamperen.

Daar wachten ze op een goed moment om het kanaal naar Groot-Brittannië over te steken.

Afsluiten

Volgens de Britse krant The Independent is het mogelijk dat de Kanaaltunnel 's nachts wordt afgesloten om de stroom aan vluchtelingen tegen te gaan. 

De noodoplossing zou geopperd zijn tijdens een vergadering van Britse ministers waarin deskundigen advies gaven over het aanpakken van de situatie.