Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft 230 Syrische burgers ontvoerd nadat de extremistische strijders een strategisch gelegen stad in de provincie Homs hadden veroverd. 

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens vrijdag. Onder de ontvoerden zouden zeker zestig christenen zijn. 

De mensen werden meegenomen uit de stad Qaryatain. Sommigen werden uit een kerk gehaald. Qaryatain ligt bij een belangrijke weg die de oude stad Palmyra verbindt met het Qalamoun-gebergte op de grens met Libanon.

Onder de gijzelaars zouden ongeveer vijftig vrouwen en negentien kinderen zijn. Duizenden mensen zouden zijn gevlucht naar de stad Homs, die nog in handen van het bewind is.

Heidenen

IS heeft in het verleden aanhangers van religieuze minderheden en soennitische moslims vermoord, tenzij ze zouden zweren dat ze het zelfverklaarde kalifaat van de beweging steunen. Christenen zijn in de ogen van de extremisten heidenen.

In mei waren twee priesters ontvoerders uit Qaryatain. In februari ontvoerden IS-strijders zeker 250 Assyrische christenen, onder wie veel vrouwen en kinderen, tijdens aanvallen op dorpen in het noordoosten van Syrië.

Het lot van veel van die mensen is onduidelijk. Volgens christelijke groeperingen houdt IS een aantal vermiste priesters vermoedelijk nog vast.