Door een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Ook raakten meer dan honderd mensen gewond toen een krachtige bom ontplofte.

Dat melden Afghaanse functionarissen.

Eerst was er nog sprake van acht doden.

De bom was verborgen in een truck en ontplofte vlakbij een complex van het leger, zei politiebaas Abdul Rahman Rahimi. Volgens Rahimi zijn acht lichamen geborgen en raakten 128 mensen gewond. Volgens het Afghaanse TOLOnews zou het zelfs gaan om 198 gewonden.

Video: Dodental Kabul loopt op

Een lokaal ziekenhuis had na de aanslag de handen vol aan het behandelen van patiënten, zei een medewerker. Er zouden zich onder anderen veel vrouwen en kinderen hebben gemeld. Veel mensen arriveerden te voet en werden behandeld voor oppervlakkige verwondingen.

"Drie van mijn broers en ik waren thuis toen een grote ruit van een raam brak en op mijn hoofd viel. Ik zag nog dat mijn broers ongedeerd waren en ik weet niet wat er daarna gebeurde. Toen ik mijn ogen opende, was ik in het ziekenhuis", zei buurtbewoner Rohullah Jan tegen Reuters.

Bedolven

Na de explosie zouden tientallen mensen verwondingen hebben opgelopen door rondvliegend puin en glas, zei een getuige. Ook zouden winkels en woningen schade hebben opgelopen door de schokgolf. De aanslag is nog niet opgeëist.

Buurtbewoners zijn de onveiligheid in de stad zat. Mohammad Naseem zei tegen Reuters: "Er zijn vrouwen en kinderen gedood door de ontploffing. Velen zijn bedolven onder puin nadat enkele huizen instortten. Wat is dit voor regering?"