De Oostenrijkse politie heeft haar handen vol met het vernietigen van miljoenen ongebruikte formulieren om boetes uit te delen, omdat in een nieuwe verordening een 'genderneutrale' formulering wordt voorgeschreven.

Op die formulieren wordt namelijk alleen "de bestuurder" beboet. Dat hoort sinds 1 augustus "de bestuurder/de bestuurster" te zijn. 

Agenten klagen over het vele extra werk, meldt de krant Kurier donderdag op zijn website. De boeteformulieren worden namelijk uitgeleverd in blokjes van vijftig.

Als al enkele formulieren van zo'n blok zijn gebruikt, moeten de overige genummerde formulieren handmatig in de computer worden afgemeld voor ze worden vernietigd. ''Wij hebben echt andere problemen'', aldus een anonieme agent in de Kurier.

Gelijkheid

De nieuwe verordening is bedoeld om bestuurlijke praktijken conform de Oostenrijkse grondwet te laten verlopen. In artikel 7 van die constitutie is de gelijkheid van man en vrouw vastgesteld.

Minister van Vrouwenzaken Gabriele Heinisch-Hosek is dan ook "enthousiast" dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de politie valt, "heeft besloten ook taalkundig bij te dragen aan de gelijkheid van man en vrouw".

Het ministerie van Vrouwenzaken laat tevens weten geen budget te hebben om mee te betalen aan de kosten van de operatie.