Het vorig jaar aangekondigde Amerikaanse plan een strijdmacht van gematigde Syrische opstandelingen te trainen voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) krijgt stevige kritiek van een deelnemende rebellencommandant.

Dat meldt de BBC.

Kapitein Ammar al-Wawi zegt dat de VS en hun bondgenoten er niet in zijn geslaagd zijn strijders, die bekendstaan als Divisie 30, te beschermen toen ze afgelopen vrijdag werden aangevallen.

Tenminste vijf strijders werden gedood en meer dan tien werden gevangengenomen in schermutselingen met het aan Al-Qaida gelieerde Nusra Front.

Vorig jaar zomer presenteerde president Obama het plan om jaarlijks vijfduizend strijders op te leiden om een gematigde soennitische oppositie te creëren die moet helpen bij de strijd tegen IS. Echter, het Amerikaanse trainingsprogramma heeft tot nu toe slechts 54 strijders getraind.

Geschikte kandidaten

Volgens functionarissen van het Pentagon wordt de vertraging veroorzaakt door moeilijkheden bij het vinden van geschikte kandidaten.

"Het project verloopt zeer langzaam", zegt kapitein Wawi tegen de BBC. "Ze zijn klaar om een nationaal leger van 15.000 strijders te vormen en te trainen, en we horen dat ze klaar zijn om dat plan te ondersteunen met geld, wapens en luchtsteun."

"In werkelijkheid zijn er in zes maanden slechts zo'n zestig strijders opgeleid. Als het zo lang duurt om zestig man te trainen, gaat het decennia duren totdat iedereen gereed is."

De VS hebben laten weten dat zij "defensief ondersteuningsvuur" leverden tijdens de gevechten op vrijdag, maar volgens Wawi kwam die ondersteuning pas tot stand na afloop van de strijd.

"Waar het op neerkomt is dat we geen internationale garanties hebben dat onze strijders en Divisie 30 zullen worden beschermd", zegt hij.

Het conflict in Syrië begon met een opstand tegen de regering in Damascus, maar de oppositie splitste zich al snel op in verschillende facties, die naast het regeringsleger ook elkaar bevechten.