In de Japanse stad Hiroshima was het om 8.15 uur (lokale tijd) een moment doodstil. Precies zeventig jaar geleden ontplofte op dat moment, 6 augustus 1945, de atoombom die door de Verenigde Staten op de stad werd gegooid.

Drie dagen daarna viel een tweede atoombom op de stad Nagasaki.

Duizenden mensen waren donderdag in Hiroshima om herdenkingen bij te wonen. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van zo'n honderd landen, onder wie een hoge functionaris uit de Verenigde Staten, het land dat de bom liet vallen. 

Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima pleitte tijdens de herdenkingen voor een wereld zonder kernwapens en met een veiligheidssysteem dat de vrede moet bewaren zonder militaire middelen."Het is belangrijk om geduldig en met doorzettingsvermogen te werken aan zo'n systeem. Het vereist van ons dat we het pad naar ware vrede moeten bevorderen", aldus Matsui.

Door het bombardement op Hiroshima kwamen zeker 140 duizend mensen om het leven. Bij de aanval op Nagasaki vielen er 70 duizend dodelijke slachtoffers.

Pacifisme

In Japan wordt erg gehecht aan het pacifisme dat sinds de Tweede Wereldoorlog in de grondwet is verankerd. Kritiek op de regering van Shinzo Abe om daar verandering in te brengen zwelt daarmee ook aan. De Japanse Tweede Kamer stemde 16 juli in met wetsvoorstellen die de inzet van militairen in het buitenland mogelijk maakt.

In Tokyo hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen het plan op de dag dat de Tweede Kamer zich erover boog.

Video: Japan herdenkt atoombom Hiroshima