De jongerenorganisatie van de Noorse sociaal-democratische partij houdt vier jaar na de bloederige aanslag weer een zomerkamp op het eiland Utøya.

 

Er worden op het kamp van vrijdag tot zondag meer dan duizend deelnemers verwacht. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

Anders Breivik richtte op 22 juli 2011 tijdens een jeugdkamp van de partij een bloedbad aan op het eiland. Daarbij kwamen 69 vooral jonge mensen om. De Noorse extremist had eerder die dag al een bom had laten ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo.

De jongerenorganisatie beseft dat de meningen over de bijeenkomst verdeeld zijn. "Maar we laten ons deze plek niet ontnemen." De jongerenorganisatie ziet de vele aanmeldingen als een bevestiging dat ze een juiste keuze heeft gemaakt met het organiseren van het kamp. Het kamp wordt al sinds 1950 georganiseerd door de partij.

Video: Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya

Nieuwbouw

Sinds de aanslag is er houten nieuwbouw gekomen. De cafetaria waar veel mensen werden vermoord moet een leercentrum worden. Op een open plek hangt een stalen ring waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd.

De jeugdorganisatie wil de plek vol verschrikkelijke herinneringen weer een oord van de vrede maken. "We hopen dat Utøya een wereldwijd symbool van tolerantie en vrede wordt", zegt de projectmanager voor het eiland, Jørgen Frydnes, woensdag.

Komend weekeind houden de voormalige premiers Jens Stoltenberg en Gro Harlem Brundtland en het hoofd van de Arbeiderspartij Jonas Gahr Store toespraken voor de jongeren.

Bij de aanslagen op het eiland in het Tyrifjord en de aanslag in Oslo kwamen 77 mensen om. Rechts-extremist Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit.