Het politierapport over het onderzoek naar forensisch onderzoeker George Maat en zijn handelen bij een MH17-lezing moet openbaar gemaakt worden.

Dit zegt de Leidse hoogleraar Maat woensdag zelf nadat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie Kamervragen over de kwestie heeft beantwoord. 

Maat moest vertrekken als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij tijdens een lezing foto's toonde van het identificatieproces van slachtoffers van rampvlucht MH17. Hij had daar geen toestemming voor gevraagd. 

Educatie

Van der Steur schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat Maat aannam dat hij dit soort presentaties zonder toestemming vooraf kon geven "in het kader van educatie en voor vakgenoten".  Een vakgenoot kreeg eerder ook toestemming van de politie om zoiets te doen.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt neemt geen genoegen met de antwoorden van de minister. Hij noemt het ongepast dat iemand eerst de laan uit wordt gestuurd, er daarna pas een onderzoek komt en dat onderzoek dan ook nog eens geheim is.

De CDA'er wijst erop dat Maat geen geheimhoudingsplicht heeft. Omtzigt gaat daarom aanvullende vragen stellen aan de minister over de affaire.