Een tropische supercycloon heeft veel schade aangericht op de eilandengroep de Noordelijke Marianen. Cycloon Soudelor, de meest krachtige storm van 2015, bereikt later deze week Taiwan, Japan en China.

Dat schrijft Sky News.

Soudelor is door meteorologen geclassificeerd als een categorie vijf tropische cycloon, de hoogste categorie. De storm bereikte op maandag zijn hoogtepunt, met windstoten die opliepen tot 354 kilometer per uur.

De supercycloon beweegt zich in de komende dagen over de westelijke Stille Oceaan. Soudelor zal wel aan kracht inboeten voordat hij weer land bereikt, maar blijft een krachtige tropische storm.

Volgens de voorspellingen zal Soudelor Taiwan als eerste bereiken, waarschijnlijk op de vrijdagavond of zaterdagochtend. Daarna trekt de storm verder naar Japan en China. Inwoners en overheden van de drie landen maken zich op voor overstromingsgevaar en windstoten tot 120 kilometer per uur.

Noodtoestand

Op de Noordelijke Marianen, een eilandengroep in de Grote Oceaan, is de noodtoestand uitgeroepen, nadat Soudelor telefoonpalen uit de grond trok, daken van huizen blies en auto's ondersteboven blies. Dat meldt de Australische nieuwszender ABC. De kust van hoofdeiland Saipan werd geteisterd door negen meter hoge golven.

Tenminste 1.500 inwoners van de eilandengroep ontvangen voedselhulp. Ongeveer vijfhonderd van hen zijn opgevangen in noodaccommodaties. De elektriciteitsvoorziening is buiten bedrijf en vele wegen zijn onbegaanbaar.

Volgens het Rode Kruis is Soudelor de meest destructieve storm die de Noordelijke Marianen heeft aangedaan in de afgelopen dertig jaar.