Een vooraanstaand mensenrechtenactivist in Burundi, Pierre Claver Mbonimpa, is maandagavond neergeschoten in de hoofdstad Bujumbura. Hij ligt op de intensive care.

Dat heeft de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een verklaring laten weten.

Volgens de organisatie werd Mbonimpa door een man op een motorfiets beschoten in zijn auto, op de weg terug van zijn werk. Hij werd geraakt in het gezicht en nek en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Mbonimpa (67) is oprichter en voorzitter van mensenrechtenorganisatie APRODH. Hij werd in 2014 opgepakt nadat hij op de radio opheldering vroeg over jonge inwoners van Burundi die zouden worden bewapend en getraind op militaire jeugdkampen in de naburige Democratische Republiek Congo.

Daarmee zou Mbonimpa de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Mbonimpa kwam op medische gronden vrij, maar de autoriteiten lieten de aanklachten nooit vallen. Ook dit jaar werd hij opgepakt, ditmaal omdat de activist zich verzette tegen de derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza. Veiligheidsdiensten hielden hem meer dan een dag vast.

Generaal

De aanval op de activist volgt op de moord van het voormalig hoofd van de veiligheidsdienst van Burundi, generaal Adolphe Nshimirimana. Hij was verantwoordelijk voor de beveiliging van Nkurunziza en werd dit weekend gedood terwijl hij in zijn auto zat in Bujumbura.

Het is al maanden erg onrustig in Burundi. Aanleiding is de aankondiging in april van Nkurunziza om voor een derde termijn als president te gaan, terwijl volgens de grondwet twee termijnen als maximum geldt. Het nieuws leidde tot gewelddadige protesten in de hoofdstad.