De 27-jarige James Holmes kan nog steeds de doodstraf krijgen voor het doodschieten van twaalf mensen en het verwonden van zeventig anderen in de bioscoop van het Amerikaanse Aurora op 20 juli 2012.

Dat meldt AP maandag. Verzachtende omstandigheden zoals verminderde toerekeningsvatbaarheid wegen niet zwaar genoeg om de doodstraf uit te sluiten. 

De 27-jarige Holmes werd 17 juli door een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Colorado schuldig bevonden aan meervoudige moord. 

De jury zei maandag dat Holmes' advocaten niet genoeg bewijs hebben laten zien om de optie tot executie te elimineren. Nu moet er bepaald worden of Holmes de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf krijgt.

De aanklagers zullen na deze beslissing vijftien getuigen oproepen tijdens hoorzittingen ter strafbepaling. De jury bepaalt daarna of Holmes met een dodelijke injectie wordt geëxecuteerd. Anders krijgt hij levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Onschuldig

Holmes zei zelf onschuldig te zijn, omdat hij psychische problemen zou hebben. Hij leed volgens zijn advocaten aan schizofrenie en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdroegen mensen te doden. Holmes zou daardoor geen controle meer over zichzelf hebben gehad.

De jury dacht daar echter anders over. De aanklager heeft eerder al twee psychiaters naar Holmes laten kijken en die kwamen beiden tot de conclusie dat de man niet psychisch gestoord is.

Tijdens het drie maanden durende proces heeft de jury duizenden bewijsstukken gezien en honderden getuigenverklaringen te horen gekregen. 

Schietpartij

Holmes schoot in 2012 in een bioscoop in de stad Aurora op mensen die een bezoek brachten aan de première van de film Batman: The Dark Knight Rises.

Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven en zeventig anderen raakten gewond. Holmes werd kort na zijn daad gearresteerd.