Het parlement in Kosovo heeft een grondwetswijziging doorgevoerd die het oprichten van een speciale rechtbank voor het onderzoeken van oorlogsmisdaden begaan door etnisch-Albanese strijders tijdens de Kosovo-oorlog mogelijk maakt.

De rechtbank gaat aantijgingen tegen het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK) onderzoeken. Deze inmiddels opgeheven etnisch-Albanese guerrillaorganisatie vocht eind jaren negentig een onafhankelijkheidsoorlog tegen Servië.

Dat meldt de BBC.

De grondwetswijzigingen werden gesteund door 82 van de 120 afgevaardigden.

Het onderzoeken van de aantijgingen van oorlogsmisdaden is omstreden, omdat de voormalige leden van de UCK door velen worden gezien als oorlogshelden. Verscheidenen van hen zijn tegenwoordig politiek actief, zoals bijvoorbeeld vice-premier Hashim Thaçi.

Premier Isa Mustaf zei voor aanvang van de stemming: "Het achterhalen van de waarheid over sommige aantijgingen van tijdens en na de oorlog is een uitdaging die we moeten aangaan."

Het nieuwe tribunaal zal deel uitmaken van het juridisch systeem van Kosovo, maar de zittingen zullen waarschijnlijk in het buitenland worden gehouden. Nederland is genoemd als mogelijk gastland.

Internationale druk

De Europese Unie en de Verenigde Staten oefenden druk uit op Kosovo om de beschuldigingen te onderzoeken. 

Volgens een onderzoek van de EU, dat in juli 2014 werd afgerond, maakten leden van het UCK zich schuldig aan ontvoering, marteling, moord en andere oorlogsmisdaden.

In mei werden elf voormalige etnisch-Albanese strijders uit Kosovo door rechters van de EU tot celstraffen veroordeeld voor hun rol in het conflict.

Kosovo-oorlog

De bevolking van de vroegere Servische provincie Kosovo, in meerderheid bestaande uit etnisch-Albanezen, vocht in de late jaren negentig van de vorige eeuw een onafhankelijkheidsoorlog tegen Servië. In deze oorlog kwamen meer dan tienduizend mensen om en sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht.

Het conflict eindigde na militaire interventie van de NAVO. Het gebied werd een protectoraat van de Verenigde Naties. In 2008 riep Kosovo formeel de onafhankelijkheid uit.